Barion Pixel
Header Image

BPBW | Budapest Beer Week

NEMZETKÖZI KÉZMŰVES / KRAFT SÖRFESZTIVÁL BUDAPEST SZÍVÉBEN
45
SÖRFŐZDE
360
FÉLE SÖR
3000
VENDÉG

AZ ÖTLET

Ahogy az a legtöbb nagyszerű dologgal lenni szokott, fesztiválunk ötlete is egy sörözőben született meg az újhullámos sörfőzés, nemzetközi sörfesztiválok, inspiratív sörfőzők és persze egy bizonyos mennyiségű sör fogantatásából. A célunk nem is lehetett volna egyszerűbb és magától értetődőbb: bár a kézműves hullám – nevezzük akár kisüzeminek, újhullámosnak, kraftnak – egyértelműen elérte hazánk söriparát is, és kijelenthetjük, hogy nagyszerű sörfőzdék bújtak elő innen is, onnan is, az nyilvánvalóvá vált, hogy a fejlődés következő lépése a hazai színtér szemszögéből a nemzetközi frontba való bekapcsolódás kellett, hogy legyen már 2017-ben is. Ezért kezdtük el, ezért csináljuk, ezért nem fordulhatunk vissza már azóta sem!

Az elmúlt évek külföldi fesztiválokon megszerzett tapasztalatai és élményei alapján az egyik legnagyobb felismerés az volt, hogy milyen durva mértékben képes csak maga az adott város hangulata, adottságai befolyásolni egy fesztivál hangulatát. Ezért van az, hogy bár felhozatalban sok az átfedés az Mikkeller Beer Celebration Copenhagen, a Tallinn Craft Beer Weekend, a Brewskival, az All In Beer Fest, a Borefts, a Beavertown Extravaganza vagy a Mash között, de mégis egészen egyedi hangulatú az összes, és úgy gondoltuk, hogy ebből bűn lenne épp Budapestet kihagyni. A közhelyekkel leszámolva épp ezért szeretnénk

Budapest legjobb és legszínesebb arcát megmutatni az idelátogatóknak.

A CSAPATUNK

A BPBW ötlete három megrögzött sörrajongó fejéből pattant ki, akik bár különböző életszakaszban járnak, de mindannyiuk életében meghatározó szerepet játszott Budapest és jelenleg a söripar különböző területein mozognak. Pazinczár Péter az IT szektorban dolgozott vállalkozóként, saját cégével startupok beindításáért felel, emellett hobbiból TuffBuzz néven visz vándorfőzdét. Sefcsik Marci egy online működő nemzetközi cégcsoportban foglalkozott kereskedelemmel, emellett a Fenékig.com magyar sörblog alapítója és kvázi főszerkesztője is volt. Rebák Tibor egy képzett sörfőző, aki az elmúlt években külföldön dolgozott a svéd Höganäs Bryggeri, a skót BrewDog, a londoni Signature Brew, illetve a szintén svéd a Poppels főzdéiben. (De nemcsak a sör és Budapest köt minket össze: mindhármunk életében meghatározó volt a zene, és éveket töltöttünk el vagy töltünk még ma is a budapesti underground zenei világban.) Előretekerve a jelenbe, Tibi és Marci hazaköltöztek külföldről csak a fesztivál miatt, illetve mindhárom főszervező feladta mára az addigi karrierjét, hogy teljes állásban tegyenek meg mindent azért, hogy végérvényesen

bekapcsolódhasson Budapest és a magyar sörfőzés a nemzetközi sörös körforgásba.

A KONCEPCIÓ

Mindent megteszünk, hogy olyan fesztivált szervezzünk, aminek tényleg nincs párja se itthon, de jó eséllyel még a régiónkban sem. A kedvenc külföldi fesztiváljainktól kölcsönözve az ötletet – de azt sok szempontból a magunk felfogásában megvalósítva – kóstolói sessionöket/kóstolónapokat szervezünk főeseményként, ahol az előre megváltott jegy(ek) ellenében hat órán keresztül, logózott és jelölt fesztiválpoharakban egy deciliteres kóstolóadagokból lehet “korlátlan” mennyiséget fogyasztani, személyesen a sörfőzők által csapolva, hogy új hidakat építsünk főzdék, fogyasztók és az iparág egyéb szereplői között. Évekkel ezelőtt még magyarázni kellett az ötletünket, mára szerencsére már bizonyítottan működőképes itthon is ez a rendszer! Sosem volt az a célunk, hogy a tökéletes fesztivált hozzuk össze, mi csak a tudásunk és ötleteink szerinti legjobbat akartuk mindig is kihozni abból, hogy a kedvenc fesztiváljaink legjobb elemeit a saját képünkre formáljuk.

A főeseményeket nem kevésbé nagyszabasú afterpartyk követik majd, ahová a legvadabb bandákat és előadókat hívjuk el, hogy igazán bemutassuk Magyarország változatos zenei palettáját kiegészülve néhány külföldi főfellépővel, mindezt ráadásul hazai kézműves sörökkel a csapon. Ezért volt egyértelmű választás, hogy partnerként a fesztivál helyszínéül szolgáló Dürer Kerttel dolgozzunk együtt. Az esemény gerincét adó kóstolónapokat mindenesetre egész héten

nemzetközi főzdék csapfoglalásai, főzdelátogatások, “találkozz a sörfőzőkkel” események és koncertek vezetik fel.

0
A kosarad
X