Header Image

BPBW 2018 | Beer Week in Budapest

A LEGELSŐ NEMZETKÖZI KÉZMŰVES / KRAFT SÖRFESZTIVÁL MAGYARORSZÁGON
40
SÖRFŐZDE
160
FÉLE SÖR
2000
VENDÉG

AZ ÖTLET

Ahogy az a legtöbb nagyszerű dologgal lenni szokott, fesztiválunk ötlete is egy sörözőben született meg az újhullámos sörfőzés, nemzetközi sörfesztiválok, inspiratív sörfőzők és persze egy bizonyos mennyiségű sör fogantatásából. A célunk nem is lehetett volna egyszerűbb és magától értetődőbb: bár a kézműves hullám –nevezzük akár kisüzeminek, újhullámosnak, kraftnak- az utóbbi években egyértelműen elérte hazánk söriparát is, és mára kijelenthetjük, hogy nagyszerű sörfőzdék bújtak –bújnak- elő sokszor a föld alól, az is nyilvánvaló, hogy a fejlődés következő lépése a a hazai színtér szemszögéből a nemzetközi frontba való bekapcsolódás kell, hogy legyen. Más szavakkal talán mondhatnánk azt is hogy ügetésből vágtába szeretnénk kapcsolni.

Az elmúlt évek külföldi fesztiválokon megszerzett tapasztalatai és élményei alapján az egyik legnagyobb felismerés az volt, hogy milyen durva mértékben képes csak maga az adott város hangulata, adottságai befolyásolni egy fesztivál hangulatát. Ezért van az, hogy bár felhozatalban sok az átfedés az Mikkeller Beer Celebration Copenhagen, a Tallinn Craft Beer Weekend, a Brewskival, az All In Beer Fest, a Borefts, a Beavertown Extravaganza vagy a Mash között, de mégis egészen egyedi hangulatú az összes, és úgy gondoltuk, hogy ebből bűn lenne épp Budapestet kihagyni. A közhelyekkel leszámolva épp ezért szeretnénk

Budapest legjobb és legszínesebb arcát megmutatni az idelátogatóknak.

A CSAPATUNK

A BPBW ötlete három megrögzött sörrajongó fejéből pattant ki, akik bár különböző életszakaszban járnak, de mindannyiuk életében meghatározó szerepet játszott Budapest és jelenleg a söripar különböző területein mozognak. Pazinczár Péter az IT szektorban dolgozik vállalkozóként, saját cégével startupok beindításáért felel, emellett hobbiból TuffBuzz néven visz vándorfőzdét. Sefcsik Márton az online értékesítésben dolgozik, emellett a Fenékig.com magyar sörblog alapítója és kvázi főszerkesztője is. Rebák Tibor egy képzett sörfőző, aki az elmúlt években külföldön dolgozott a svéd Höganäs Bryggeri, a skót BrewDog és a londoni Signature Brew főzdéiben, nemrég pedig visszatért Svédországba a Poppelshez, hogy folytassa az utazást.

És innentől engedjétek meg nekünk a királyi többest. De nemcsak a sör és Budapest köt minket össze: mindhármunk életében meghatározó volt a zene, és éveket töltöttünk el vagy töltünk még ma is a budapesti underground zenei világban. A fesztivál ötletének körvonalazódása után útjaink hamar keresztezték az itthon már Kraft fesztivállal rutint szerzett Főzdepark főzdéit (Monyó, Mad Scientist, Horizont, HopTop és Balkezes), majd aktívan csatlakozott a szervezéshez a Reketye és armando_otchoa is. Kétség kívül a hazai sörszakma eddigi legnagyobb összefogásaként most mindannyian azért küzdünk, hogy végérvényesen

bekapcsoljuk Budapestet és a magyar sörfőzést a nemzetközi körforgás gyűrűjébe.

A KONCEPCIÓ

Mindent megteszünk, hogy olyan fesztivált szervezzünk, aminek tényleg nincs párja se itthon, de jó eséllyel még a régiónkban sem. A kedvenc külföldi fesztiváljainktól kölcsönözve az ötletet – de azt sok szempontból a magunk felfogásában megvalósítva – kóstolói sessionöket/kóstolónapokat szervezünk főeseményként, ahol az előre megváltott jegy(ek) ellenében hat órán keresztül, logózott és jelölt fesztiválpoharakban egy deciliteres kóstolóadagokból lehet “korlátlan” mennyiséget fogyasztani összesen legalább 40 főzde, minimum 160 különböző söréből, személyesen a sörfőzők által csapolva. A fesztiválra minimum 30 nemzetközi főzde érkezik 16 országból, akik személyes kedvenceink, és köztük sokan még sohasem voltak elérhetőek hazánkban, csapon egyáltalán, de üveges vagy dobozos kiszerelésben sem igazán. Ezzel remélhetőleg a hazai rajongók álmát is beváltjuk, akik így közvetlen közelről találkozhatnak kedvenceikkel, de arra is jó lehetőség lesz a fesztivál, hogy új hidakat építsünk főzdék, fogyasztók és az iparág egyéb szereplői között.

A főeseményeket nem kevésbé nagyszabasú afterpartyk követik majd, ahová a legvadabb bandákat és előadókat hívjuk el, hogy igazán bemutassuk Magyarország változatos zenei palettáját, mindezt ráadásul hazai kézműves sörökkel a csapon. Ezért volt egyértelmű választás, hogy partnerként a fesztivál helyszínéül szolgáló Dürer Kerttel fogunk együttműködni. Az esemény gerincét adó kóstolónapokat pedig egész héten

nemzetközi főzdék csapfoglalásai, főzdelátogatások, “találkozz a sörfőzőkkel” események és koncertek vezetik majd fel.